به نام خدایی که هم مهربان هست و هم بخشنده
به نام خدا
نوشته شده توسط :
امین
جایگاه فرهنگ مهدویت و چگونگی نهادینه سازی آن در جامعة معاصر
مقاله «جایگاه فرهنگ مهدویت و چگونگی نهادینه سازی آن در جامعة معاصر» نوشته رقیه شمشیربند، از مقالات برگزیده دهمین همایش «انتظار و دولت اسلامی» است که در تابستان 87 در تبریز برگزار شد.
به گزارش آینده روشن، خلاصه مقاله «جایگاه فرهنگ مهدویت و چگونگی نهادینه سازی آن در جامعة معاصر» نوشته رقیه شمشیربند، به این شرح است:
فرهنگ مهدویت، به مجموعهاى از نگرشها، ارزشها و هنجارهاى مربوط به ظهور منجى موعود اطلاق مىشود که به عنوان مردمىترین فرهنگ بشرى، پیام آور بیدارى و آگاهى امت بزرگ اسلام بوده و امید به کاستن از رنج محرومان، آزادى مظلومان و برقرارى عدالت اجتماعى از اهداف اساسی آن به شمار میآید.
فرهنگ مهدویت، به عنوان غنیترین فرهنگ در جامعة معاصر، نقش پیشگیرى بنیادین از تهاجم و شبیخون فرهنگى را ایفا میکند و در آماده سازى جامعه انسانى براى تحقق « جامعة مهدوى » مؤثر بوده که در صورت نهادینه شدن، جامعه را در برابر تمام بیمارىهاى معنوى بیمه مىکند.
در این راستا، اندیشوران اسلامى همواره آموزة مهدویت را در فرهنگ سازی برای جوامع معاصر مورد توجه قرار دادهاند؛ اما علىرغم تلاشهای صورت گرفته، متأسفانه به این فرهنگ هیچگاه به مثابة یک تئورى و راهکار مهم توجه و دقتنظر نشده است. از این رو، بر اندیشوران و فرهیختگان لازم است تا با ژرفاندیشى در فرهنگ مهدویت، در راستای نهادینه شدن فرهنگ مهدویت در جامعه معاصر سعی وافر نمایند.
نگارنده در این جستار، ضمن اشاره به مباحث فرهنگ، فرهنگ مهدویت، انتظار و تلاش دشمنان در ناکام جلوه دادن فرهنگ اسلامی و شعایر دینی، در صدد است تا با توصیف جایگاه فرهنگ مهدویت، اهمیت کارکردى آن را در جامعة معاصر متذکر شود. هم چنین با اشاره به ناکارآمدی روشهای موجود در گسترش فرهنگ مهدویت، برخی از مهمترین وظایف نهادها در گسترش این فرهنگ را در جامعه گوشزد کند، تا بتوان گامی کوچک در نهادینه شدن فرهنگ غنی مهدویت برداشت.
محبوب ترینِ بندگان نزد خداوند ـ تبارک وتعالی ـ، پرهیزگارانِ پنهان (ناشناخته) هستند . [رسول خدا صلی الله علیه و آله]